Thursday, February 26, 2009

Pau..


Bahan-bahan :

500gm tepung high protein

1/2 packet yis mauripan ( satu packet 11gm )

1/4 cawan gulapasir

1 1/4 Cawan Air Suam ..Boleh tambah kalau tak cukup lembut.

1/4 cawan minyak jagung ( Rinn guna minyak masak aje..)

Cara-cara:

1. Bancuh gula dalam air suam hingga larut. Masukkan yis sekali dan biarkan seketika hingga air nampak berbuih.

2. Masukkan tepung dalam mangkuk besar dan tuangkan air bancuhan gula dan yis tadi sedikit demi sedikit.

3. Gaul tepung dengan hujung jari sehingga air habis. Masukkan minyak dan uli selama 15minit sehingga doh kenyal dan licin, tidak melekat pada tangan dan tepi mangkuk.

4. Bulat-bulatkan doh seberat 40gm setiap satu. Biarkan 10min-15min.

5. Bubuh inti dan tutup rapat doh.

6. Lapik dengan daun pisang/plastik/kertas minyak. Perap selama 30 minit sehingga naik elok.

7. Kukus selama 10minit.

No comments:

Post a Comment