Friday, February 27, 2009

Ayam masak madu


Bahan-bahan
1.1/2 ekor ayam
2.garam
3.kunyit
4.1 sudu rempah kari ayam
5.3 ulas bawang putih
6.1 inch halia
7.bawang besar
8.cili kering
9.madu
10.gula merah
11.sos/tomato puree
12.air

Cara-cara~~Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.~~Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.~~Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.~~Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.~~Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.~~Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.

No comments:

Post a Comment