Sunday, June 7, 2009

sweet sour sea bass balbriggan



Hari ini ade tamu dr dublin,adik2 student medic..memang rezeki dia org lah kali ini..ade ikan kat umah,so ana buat masakan special untuk dia org semua...sweet sour sea bass..pehh memang terbaik punya lah...sambil masak kami dok berceirta mcm2 lah..ana ni pulak pantang ajak bercerita..mula lh tak leh berhenti..hehehe..
meh lah tgk resepi ikan ini,budak2 ni suruh letak resepi senang dia org nak buat nanti untuk mak mentua..hehehhe...ini resepi simpel ana, tak tahu lah sedap ke tak yek..tp ana kongsi jugak lah yek..
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan sea bass@siakap@kerapu{ikut suka lah ikan ape yang ade kat dapur tu}
segengam lada kering@ikut cita rasa sendiri..{dikisar}
1 1/2bawang besar{dikisar}
4/5 ulas bawang putih{dikisar}
1/2 biji nenas dipotong dadu
1/2 batang timun dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
3 s/b sos tomato
3 s/b soso cili
1 s/b sos tiram
garam/gula secukup rasa
dan minyak untuk mengoreng..
CARA-CARA:-
1) goreng ikan tadi dengan garam dan kunyit seperti biasa...dan asing kan
2)tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga garing @ tubik minyak...
3)dan masukkan nenas dan timun tadi dan biarkan seketika
4)selepas itu baru masuk kan sos tomato,sos cili/sos tiram, gula dan garam..kacau hingga sebati
5)baru masuk kan tomato td dan bawang yang dipotong bulat..kacau hingga sebati dan tuang kan keatas ikan tadi..dan hiaskan dengan daun bawang...
*Jika kering tambahkan sedikit air..
*jika mahu masukan ikan sekali pun boleh..ikut selera masing...
harap resepi boleh diguna pakailah yek..sbb ana tak berape pandai untuk sukatan..jika terkurang pandai2 lah tamabah sendiri yek..heheheh..
SELAMA MENCUBA......

2 comments:

  1. salam kak ana!
    eh? x cakap pun nak bwat kat mak mertua. hehe.. tenkiu kak ana for the lovely day! sgt best. masakan kak ana memang terbaekkkkk! =D

    ReplyDelete
  2. hehehe akk tambah sendiri tu untuk mak mentua...hahahahha...tq for coming yek....

    ReplyDelete