Thursday, June 18, 2009

Asam Pedas Johor

Asam Pedas Johor ni..memang favorites kami sekeluarga..kalo boleh hari2 masak asam pedas pun takpe..adik2 lelaki ana semua memang suka sangat lauk ni..kalo buat asam pedas ni mau 2/3 pinggan dia orang tambah..memang terbaik lah...bila dok jauh2 ni,buat pulak asam pedas teringat lak kat adik2 n kakak2 yang memang gilakan asama pedas ni..kalo makan ramai2 ni..selagi tak habis seperiuk jgn haraplah dia org nk bagun termasuklah ana hhehehe..:)

Sunday, June 14, 2009

ketam bakar chess...

Semalam..masak ketam bakat chess buat boss..ana tak leh mkn gatal2 naik balik..dah lh tu sekarang penyakit baru datang..lagi lh kn...boleh tumbang kalo ana mkn..so sekadar kongsi gamabr je lah..huhuhu:(..
sesiapa yang senasib dengan ana..kita tengok je lah yek...telan air liur udah ler...

Friday, June 12, 2009

Popia simpel je..



Popia yang simpel..tp sedap dimakan diwaktu petang...kena lak ngn teh o @ kopi.memag terbaik lah..ana guna inti sayur camput je..yg selalu org letakan dalam nasi goreng tu..cuma tambah ayam n bawang je..memang simpel n sedap cubalah ye...:)

Ayam Kicap..

Hari ini masak menu simpel je..ayam kicap.Hari ni hr ke4 kepala masih pening2 lagi..huhuh..kenapakah jadi mcmni..??nasib baik masa memasak ok sikit kalo pening sangat td..jwabnye tak berasap lh dapur ana hr ni..ye ke???meh lah kita tengok resepi kat bawah ni..itu pun kalo sudi lah..hehhe....

Bahan-bahan:-
-1/2 ekorAyam
-Bawang besar sebiji dipotong bulat
-4 ulas bwang putih dimayang
-1/2 inci halia dimayang
-1/2 inci kunyit hidup dimayang
-2 biji kentang dipotong 6@8
-1 biji tomato dipotong 6
-kicap manis
-1sb cuka jika suka.
-minyak untuk mengoreng.

Cara-cara:-
- goreng ayam dan kentang terlebih dahulu..
-tumiskan bwang putih,halia,dan kunyit separuh garing dan masukkan bawang besar berserta ayam dan tkentang tadi..gaul bagi sebati..
-masukkan kicap ikut suka sukatanye dan cuka..dan akhir baru masukkan tomato.kacau bagi sebati dah sedia untuk dihidang...jika mahu cantik boleh letak daun bawang dan lada untuk hiasan dan boleh dimakan...

selesaii..selamat mencuba..

Wednesday, June 10, 2009

Bebola keledek


Hari kepala pening sangat2..myb ana ade darah tinggi kot..coz bila mkn kambing n sup tulang yg berlemak je..terus kepala ni jd pusing..mulalah nk nk tumbang je...tapi dalam pening2 tu kuat lagi tu buat kuih untuk budak2 ni mkn ptg..kesian pulak kat budak2 ni ...berselera jugak lh budak2 ni mkn...kebetulan semalam buat keria,so keledek yg dah direbus masih berbaki..so ana buatlah pulak kuih bebola keledek untuk hari ini..sedap jugak kuih ni bila mkn panas2..copy resepi dari my resepi.com..jom tengok resepi kat bwah ni..
Bahan2:-
-keledek yang dilenyek
-2sb gula
-tepung gandum-
-1 biji telur
-sedikit garam..
-2sk baking powder
Cara2:-
1)masukan gula,garam,telur,baking powder kedalam keledek yang sudah dilenyek tadi kacau bg sebati dan masukan sedikit demi ssedikit tepung sehingga tidak melekat ditangan semasa menguli doh td..
2)selepas itu gentelkan doh td menjadi bulat dan goreng bersama minyak panas..goreng sehingga kekuningan ..dan sedia dihidang..


Sunday, June 7, 2009

Sambal belacan n ulam petaii...

Siapa kata kat ireland tak leh jumpa petai hah........meh tgk tu patai kan...peh memang terbaik lah....petai boleh sampai ireland..ni pun salah satu menu untuk hidagan mkn kami bersama adek2 medic ni..budak2 ni siap belajar cara2 nk buat sambal belacan ni..heheh..sebab sedap sangat kot...ni pun diajar oleh sahabat ana dr galway..senang ,mudah dan cepat..disukai ramai..
meh ana nk kongsi cara2 membuatnye....
BAHAN2 DAN CARA2:_
1.lada besar dan kecil(ikut suka kuantitinye)
2.belacan
3.gula
4. 2@3 sudu air asam@ cuka@ air limau..(ikut selara pilih 1 je)
CARA:-
~masukan semua bahan2 tadi dan blend je samapi lumat~
dan masuk dlam mangkuk dan makan bersama ulam petai.timun @ sebagainye....

sweet sour sea bass balbriggan



Hari ini ade tamu dr dublin,adik2 student medic..memang rezeki dia org lah kali ini..ade ikan kat umah,so ana buat masakan special untuk dia org semua...sweet sour sea bass..pehh memang terbaik punya lah...sambil masak kami dok berceirta mcm2 lah..ana ni pulak pantang ajak bercerita..mula lh tak leh berhenti..hehehe..
meh lah tgk resepi ikan ini,budak2 ni suruh letak resepi senang dia org nak buat nanti untuk mak mentua..hehehhe...ini resepi simpel ana, tak tahu lah sedap ke tak yek..tp ana kongsi jugak lah yek..
BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan sea bass@siakap@kerapu{ikut suka lah ikan ape yang ade kat dapur tu}
segengam lada kering@ikut cita rasa sendiri..{dikisar}
1 1/2bawang besar{dikisar}
4/5 ulas bawang putih{dikisar}
1/2 biji nenas dipotong dadu
1/2 batang timun dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
3 s/b sos tomato
3 s/b soso cili
1 s/b sos tiram
garam/gula secukup rasa
dan minyak untuk mengoreng..
CARA-CARA:-
1) goreng ikan tadi dengan garam dan kunyit seperti biasa...dan asing kan
2)tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga garing @ tubik minyak...
3)dan masukkan nenas dan timun tadi dan biarkan seketika
4)selepas itu baru masuk kan sos tomato,sos cili/sos tiram, gula dan garam..kacau hingga sebati
5)baru masuk kan tomato td dan bawang yang dipotong bulat..kacau hingga sebati dan tuang kan keatas ikan tadi..dan hiaskan dengan daun bawang...
*Jika kering tambahkan sedikit air..
*jika mahu masukan ikan sekali pun boleh..ikut selera masing...
harap resepi boleh diguna pakailah yek..sbb ana tak berape pandai untuk sukatan..jika terkurang pandai2 lah tamabah sendiri yek..heheheh..
SELAMA MENCUBA......